Connect with us

Zprávy

Čtvrtý ročník Summer School pro ženy se ve Varšavě zaměřil na etiku technologií

Varšava hostila minulý týden již čtvrtý ročník Letní školy ženského leadershipu v digitálním věku. Koná se tradičně pod záštitou European Leadership Academy, která je součástí programu Huawei a podporuje mladé ženy zastávající vedoucí pozice v budování inkluzivní a udržitelné digitální budoucnosti Evropy. Letošního ročníku se účastnilo celkem 29 studentek nejrůznějších oborů včetně inženýrství, medicíny či humanitních a sociálních věd z členských států EU, západního Balkánu a Ukrajiny. Českou republiku reprezentovala Maria Šimůnková, která se před dvěma lety účastnila programu Women in Tech s vzdělávacím projektem Nekrachni, který se zaměřuje na finanční gramotnost.

„Jsem vděčná za příležitost reprezentovat Česko na Letní škole. Byla to jedinečná zkušenost, protože nešlo jen o získávání nových dovedností a znalostí, ale také o poznávání sebe sama. Letní škola nás naučila, jak vést s laskavostí a ocenit úžasnou komunitu žen, kterou jsme vytvořily,“ říká Maria Šimůnková.

Čtvrtý ročník Summer School (for Female Leadership in Digital Age) odstartoval v polském hlavním městě 21. července. Program zahájila Berta Herrero, ředitelka European Leadership Academy a vedoucí oddělení diverzity, rovnosti a inkluze ve společnosti Huawei Europe. „Ve světě, kde můžete být kýmkoli, buďte tím, kdo staví mosty. Každá převratná inovace musí začít etickou úvahou. Potřebujeme etické průkopníky, kteří ztělesňují integritu a odpovědnost. Buďte architekty budoucnosti, v níž technologie slouží lidstvu,“ vyzvala během slavnostním ceremoniálu ve Staré oranžerii ve Varšavě, kterého se zúčastnili rovněž vysoce postavené lídryně, mentorky, špičkové obchodní manažerky či politické představitelky, které se podělily o své cenné životní zkušenosti a povzbudily účastnice k utváření lepší budoucnosti.

Mezi nimi například senátorka a bývalá místopředsedkyně polského Senátu Gabriela Morawska-Stanecka, bývalá komisařka EU pro dopravu a někdejší místopředsedkyně slovinské vlády Violeta Bulc nebo dřívější kyperská komisařka EU pro vzdělávání a zdravotnictví Androulla Vassiliou.

„Moderní technologie se vyvíjejí velmi rychle a my se musíme snažit s těmito změnami držet krok. Jako evropská komisařka jsem prosazovala digitální agendu a potřebu otevřít vzdělávání novým technologiím. Země, které se našimi radami neřídily a nevybavily školy novými technologiemi, se během pandemie potýkaly s mimořádnými obtížemi, což mělo velmi negativní důsledky pro mnoho studentů v celé Evropě,“ upozornila Vassiliou na důležitost budování inkluzivní a udržitelné digitální budoucnosti Evropy.

Právě letní škola se snaží v posledních letech inspirovat a motivovat studentky k využití této příležitosti. Proto také každá z účastnic, vybraná nezávislou porotou, obdržela od Huawei plné stipendium. Zároveň je vnímána jako živoucí ztělesněním motta společnosti: Nikoho nenechat pozadu.

„Ve společnosti Huawei nezavíráme oči před existujícími výzvami. Naopak je bereme na vědomí, aktivně se jim věnujeme a povzbuzujeme k tomu i ostatní. Jako součást odvětví informačních a komunikačních technologií se držíme svého závazku: Technologie pro ni, s ní a podle ní,“ doplnila Selina Wen, hlavní zástupkyně společnosti Huawei v evropských institucích.

Continue Reading

ICTrevue.cz přináší zpravodajství a zajímavosti ze světa ICT. Redakci můžete kontaktovat na e-mailu: redakceictrevue gmail.com